Poziv za učešće na završnoj konferenciji projekta AGRISCAPE&ME

Završna konferencija projekta “Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu – AGRISCAPE&ME” će se održati u Gornjoj Lastvi u ponedjeljak 18. juna 2018. sa početkom u 14:30 h.

Projekat AGRISCAPE&ME sprovode nevladine organizacije EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj, Kulturno zavičajno udruženja NAPREDAK Gornja Lastva i Maslinarsko društvo „Boka“ – Boka Kotorska, sa Mrežom za ruralni razvoj Crne Gore kao saradnikom. Projekat se finansira iz sredstava Evropske unije u okviru regionalnog projekta “Održiva poljoprivreda za održivi Balkan: jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za javno zastupanje i razvijanje politika na zapadnom Balkanu“, koji realizuje regionalni konzorcijum organizacija civilnog društva iz Albanije (Institut za politiku životne sredine – IEP), bivše jugoslovenske republike Makedonije (FLOROZON), Kosova* (NGO AKTIV) i Crne Gore (Centar za zaštitu i proučavanje ptica – CZIP), predvođen Organizacijom za poštovanje i brigu o životinjama – ORCA iz Srbije. (*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.)

Projekat AGRISCAPE&ME ima za cilj da doprinese razvoju održive poljoprivrede kroz zalaganje za obnovu, očuvanje i unapređenje tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža kao dijela ukupnog kulturnog pejzaža. Projekat je počeo sa realizacijom u junu 2017. godine i završava se u julu 2018. godine.

Na završnoj konferenciji će partneri i saradnici na projektu predstaviti rezultate niza sprovedenih aktivnosti, sa posebnim fokusom na Preporuke za poboljšanje okvira za zaštitu, planiranje i obnovu tradicionalnih poljoprivrednih pejzaža u Crnoj Gori  kao i pilot projekat Identifikacije, analize i preporuka za obnovu tradicionalnih poljoprivrednih pejzaža u Gornjoj Lastvi koji predstavlja metodologiju utvrđivanja nekadašnjeg načina korištenja zemljišta kao osnova za njegovu buduću upotrebu.

O značaju i tretmanu poljoprivrednih pejzaža u Crnoj Gori govoriće predstavnici nadležnih ministarstava: Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Na konferenciji će biti predstavljene i aktivnosti na polju istraživanja i obnove suvozidne baštine i ruralnih prostora Konavala o kojima će govoriti pejzažna arhitektica Anita Trojanović iz Konavala.

Posebno želimo naglasiti učešće dr Parviza Koohafkana, osnivača i predsjednika Fondacije za svjetsku poljoprivrednu baštinu/World Agricultural Heritage Foundation (www.worldagriculturalheritage.org) i Inicijative Ujedinjenih nacija za „Zaštitu i prilagođeno upravljanje Globalno važnim sistemima poljoprivredne baštine/ Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS)“. Dr Koohafkan je višedecenijski rad proveo u Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija/ Food and Agriculture Organization – FAO i između ostalog je autor više knjiga o sistemima poljoprivredne baštine. On će predstaviti koncept Globalno važnih sistema poljoprivredne baštine (GIAHS) i govoriti o primjerima dobre prakse i važnosti očuvanja poljoprivrednih pejzaža na globalnom nivou.

Nacrt programa konferencije možete pogledati OVDJE..

Za sve zainteresovane, obezbijeđen je prevoz do Gornje Lastve. Kombi kreće u 14:00 h ispred Glavne pošte u Tivtu.

 

Dobrodošli!

EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj

Kulturno zavičajno udruženja NAPREDAK Gornja Lastva

Maslinarsko društvo „Boka“ – Boka Kotorska

By |2018-06-14T16:44:10+00:0014 Juna, 2018|Novosti|0 Comments