Učešće na prvoj nacionalnoj Konferenciji o poljoprivredi i ruralnom razvoju, u Nikšiću 11. i 12. decembra 2017.

Predstavnice partnera na projektu Agriscape&ME, Aleksandra Kapetanović (Expeditio) i Vesna Đukić (Maslinarsko društvo Boka) učestovale su na prvoj nacionalnoj Konferenciji o poljoprivredi i ruralnom razvoju, održanoj u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis u Nikšiću 11. i 12.decembra. Konferenciju je organizovala Mreža za ruralni razvoj Crne Gore, saradnik na projektu Agriscape&ME.

Konferencija je poslužila kao osnova za prenošenje, primjenu i sprovođenje strateških opredjeljenja Crne Gore u oblasti poljoprivrede i održivog ruralnog razvoja, kao i platforma za saradnju svih relevantnih aktera na putu razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u kontekstu opšteg opredjeljenja Crne Gore ka procesu pridruživanja EU.

Nacionalna konferencija okupila je značajan broj relevantnih aktera u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, uključujući predstavnike lokalnih samouprava, poljoprivredne proizvođače, prerađivače, nevladine organizacije. Na konferenciji je učestvovalo oko 90 predstavnika iz sedam zemalja regiona: Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Hrvatska i Albanija, a tokom dva dana održano je više okruglih stolova i radionica na aktuelne teme iz oblasti održivog ruralnog razvoja. Glavne teme skupa bile su nacionalne politike u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, nacionalne i lokalne mjere podrške, politike ruralnog razvoja na Zapadnom Balkanu, LEADER pristup i njegova primjena u lokalnim zajednicama, povezanost poljoprivrede i turizma i buduća uloga Mreže za ruralni razvoj u Crnoj Gori.

 

 

By |2017-12-29T17:42:31+00:0018 Decembra, 2017|Novosti|0 Comments