Video „Tradicionalni poljoprivredni pejzaži“

U okviru projekta „Obnova tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža za održivu poljoprivredu – AGRISCAPE&ME” urađen je video „Tradicionalni poljoprivredni pejzaži“. Video, koji je edukativnog karaktera, ima za cilj da skrene pažnju na vrijednosti i značaj tradicionalnih poljoprivrednih pejzaža. U videu je objašnjeno što su poljoprivredni pejzaži i zašto su značajni; predstavljeni su neki od najljepših poljoprivrednih pejzaža svijeta kao i međunarodne inicijative kroz koje se identifikuje i štiti ova vrsta kulturnog pejzaža; takođe, ukazano je na bogatstvo i raznovrsnost poljoprivrednih pejzaža u Crnoj Gori, kao i njihovo stanje koje karakteriše degradacija zbog zamiranja osnovne djelatnosti-poljoprivrede i zbog prekomjerne urbanizacije.

Opšti cilj projekta AGRISCAPE&ME je da doprinese razvoju održive poljoprivrede kroz zalaganje za obnovu, očuvanje i unapređenje tradicionalnog poljoprivrednog pejzaža kao dijela ukupnog kulturnog pejzaža.

Projekat AGRISCAPE&ME sprovode EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj, Kulturno zavičajno udruženja NAPREDAK Gornja Lastva i Maslinarsko društvo „Boka“ – Boka Kotorska. Saradnik na projektu je Mreža za ruralni razvoj Crne Gore. Video „Tradicionalni poljoprivredni pejzaži“ je rađen u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš.

Koncept videa „Tradicionalni poljoprivredni pejzaži“ su pripremili partneri na projektu. Autor animacije je Petar Garić, a montažu je radio Dušan Vuleković.

Video „Tradicionalni poljoprivredni pejzaži“ možete pogledati ovdje.

By |2018-07-11T11:07:18+00:009 Jula, 2018|Novosti|0 Comments